Villa Musica als Muziekeducatie

Het project is opgebouwd uit 5 workshops en een voorstelling:

  • 3 Workshops “ZANG”: in deze workshops worden de liedjes uit de voorstelling geleerd aan de kinderen. Graag samen musiceren zal hier centraal staan. Maar de muzikanten willen ook de leerkrachten inspireren met leuke zangoefeningen, ademhalingsoefeningen, het gebruik van grafische partituren en methodes om liedjes aan te leren.

  • 1 workshop “MUZIEKNOTEN”: In een andere workshop leren de kinderen de wereld van de muzieknoten kennen. Hoe werkt eigenlijk ons toonstelsel, wat zegt ons een muzieknoot allemaal, hoe kan je melodietjes bouwen? Dit zijn vragen die we zullen behandelen in deze workshop met originele klascomposities tot resultaat.

  • 1 workshop “INSTRUMENTEN”: De overblijvende workshop zal gaan over de instrumenten van de muzikanten. Een fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn samen op het podium, dit is toch een bijzonder gegeven. In deze workshop gaan we niet enkel waarnemen maar ook achterhalen. Als in een labo zullen we op zoek gaan naar hoe deze instrumenten juist klank kunnen voortbrengen en zullen we zelf op de instrumenten gaan spelen. Er wordt gebruik gemaakt van een kort educatief filmpje (3 minuten) en een prachtig muzikaal bordspel met instrumenten als pionnen.

  • DE VOORSTELLING: als afsluiting van het project beleven de leerlingen samen met de instrumentalisten en een zangeres de voorstelling.

 

Na de workshops en de voorstelling: “WERKMAPPEN”:

Tenslotte trachten we het project verder te laten leven in de school door het gebruik van een werkmap. Hoewel het project voornamelijk over muziek gaat, zullen hier ook andere muzische domeinen aangeraakt worden. De inhoud van deze werkmap bestaat uit opdrachten die aansluiten bij de workshops. 

 

Aarzel niet ons te contacteren indien u meer inhoudelijke info wenst.