Pianist Bert Koch

Bert Koch (°1986) is een Belgische pianist die vooral actief is als kamermusicus. Zo concerteerde hij in heel wat Belgische concertzalen zoals Flagey te Brussel, de Academiezaal van Sint-Truiden, het Lemmensinstituut te Leuven, de concertzaal van het Brussels conservatorium, het Concertgebouw van Brugge, AMUZ te Antwerpen en talrijke culturele centra. Ook was hij te horen op festival- en cultuurdagen als IedereenKlassiek (Brugge), Cultuurmarkt (Antwerpen), KlaraFestival (Brussel), BumaClassical (Utrecht) en Festival Van Vlaanderen (Kortrijk).

Als pianist maakte hij opnames voor radiozenders Musiq3, Klara, Radio 4 (NL) en was te zien op televisiezenders Cultuur7 en Canvas. Als solist speelde hij met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek en het Symfonieorkest Lemmensinstituut respectievelijk het 3de en het 4de pianoconcerto van Ludwig van Beethoven, een componist die hem nauw aan het hart ligt. Hij is actief als leerkracht begeleidingspraktijk en begeleider aan de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik en begeleidt jaarlijks het Vlamo solistenconcours.

Zijn discografie bestaat uit de cd Mockingbird (2015) met muziek van Wilfried Westerlinck, de cd Fingerprints 2 (2016) in samenwerking met ComAV en Radio Klara en de cd Timelapse, de debuut-cd van het Kugoni Trio. Dit uitzonderlijke trio (piano-saxofoon-viool), opgericht in het Koninklijk Conservatorium Brussel in 2010, is een graag geziene gast op de nationale en internationale podia en werd eerste prijswinnaar van Supernova (2013) en Forte (2015). In Februari 2018 ontving het trio de Fuga Trofee voor het promoten van Belgische muziek.

Hij verleende zijn medewerking aan talloze creaties van werken van vooraanstaande hedendaagse componisten als Jan-Hendrik Van Damme, Paul Steegmans, Piet Swerts, Jeroen d’Hoe, Benjamien Lycke, Erik Desimpelaere, Wilfried Westerlinck, Mathias Coppens, Pieter Schuermans, Hanne Deneire, Bianca Bongers en Jan Van Landeghem. Vroeger componeerde hij veel, waarbij hij een sterke voorliefde aan de dag legde voor de variatiereeks. Zo werd zijn Thema met variaties in fis voor piano in 2002 bekroond op de Aquarius-compositiewedstrijd in het Concertgebouw van Brugge.

In 2011 behaalde hij zijn Master of Arts in de Muziek met grootste onderscheiding in de klas van Jan Vermeulen aan het Lemmensinstituut in Leuven, dat deel uitmaakt van het Leuven University College of Arts (LUCA). In juni 2012 voltooide hij tevens een postgraduaat pianobegeleiding in het Koninklijk Conservatorium Brussel met grote onderscheiding. Hij volgde ook masterclasses bij o.a. Leon Fleisher, Norma Fisher, Paul Komen, Tamara Poddubnaya, Bart van de Roer, André De Groote, Nata Tsvereli, Rian de Waal en Bart van Oort.